Facken kräver mer resurser till Polisen

POLISEN2015-11-19
ST och Polisförbundet kräver mer resurser till Polisen efter beslutet att höja hotnivån. Enligt STs avdelningsordförande Karin Svenning kommer Polisen inte att klara sitt uppdrag utan mer pengar.

– Läget var redan mycket ansträngt efter omorganisationen i Polisen och de utökade gränskontrollerna, säger Karin Svenning.  När hotbilden förhöjdes i går blir det ännu mer poliser som ska vara synliga ute på gatan. Man tar poliser som normalt inte är ute, och deras normala arbetsuppgifter riskerar att bli lidande.

Även civilanställda som annars har andra arbetsuppgifter deltar i de utökade gränskontrollerna. Belastningen ökar också på andra områden med många civilanställda, såsom telefonväxel och Polisens kontaktcenter, PKC. Många ringer till PKC med tips och iakttagelser.

– Vi har inte tillräckliga resurser. Kortsiktigt går det att lösa som man gör nu, med övertid. Men om det blir långdraget är jag orolig för att den brottsutredande verksamheten måste sättas åt sidan till viss del.

Både ST och Polisförbundet har gått ut med budskapet att Polisen måste få mer resurser för att klara sitt uppdrag att värna demokratin och upprätthålla lag och ordning.

På vilket sätt kan mer resurser hjälpa? Rekryteringar tar ju tid.

– Ja, men vissa funktioner kan vi tillsätta rätt snabbt, som till PKC och telefonväxeln. PKC behöver förstärkas oavsett, eftersom det är tänkt att de ska kunna göra ett första förhör redan vid anmälan. De tar emot omkring 60 procent av alla polisanmälningar, säger Karin Svenning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.