Facket avvisar anklagelser om illojalitet

LUFTFART2007-05-29

– Grannar, kabinanställda, piloter och vår egen arbetsgivare, alla säger att vi är illojala. Men det är inte vårt fel att det fattas flygledare, säger Peter Lennartsson, ordförande för STs flygledare. Nyligen lämnade ST-avdelningen förhandlingsbordet.

Flygledarna har fått mycket kritik för den senaste tidens flygförseningar, framför allt på Arlanda. Direkt eller indirekt har flygledarna anklagats för att maska genom att inte vara tillgängliga när arbetsgivaren begär att de ska jobba övertid.

Peter Lennartsson tillbakavisar kritiken.

–Vi ställer upp så mycket vi kan, men det finns gränser för hur mycket övertid vi kan jobba. Det är vårt ansvar att det inte inträffar några olyckor. Det skulle få katastrofala följder om till exempel två flygplan körde ihop ovanför Stockholm.

I slutet av april lämnade ST-avdelningen förhandlingsbordet. Därmed hade flygledarna tackat nej till en löneökning på 22 procent på tre år, enligt Luftfartsverket.

Får hårda villkor

Men ST ansåg att kraven för att få del av ökningen, som enligt Peter Lennartsson motsvarade 16 till 17 procent, var orimliga. Ett villkor var att flygledarna själva skulle ta ansvar för att driften fungerar.

–I botten erbjöds vi en löneökning som var lägre än de 10,2 procent som övriga grupper fått. Resten var villkorat som ett regularitetstillägg. Det skulle bara betalas ut om flygplanen gick i tid.

I budet ingick också att flygledarna och flygledarassistenterna inte skulle ha rätt att ta ut mer än tre veckors semester på sommaren och att facket skulle förklara som sin avsikt att inte gå ut i strejk under de centrala löneförhandlingarna i höst.

Luftfartsverkets förhandlingschef Lars Friberg har beklagat att ST lämnade förhandlingarna.

–Vi har börjat förhandla igen, men det får vara lite mer seriöst den här gången, säger Peter Lennartsson.

Peter Lennartsson efterlyser mer seriösa förhandlingar med Luftfartsverket.<br> Foto: EMMA SVENSSON
Bild: Margareta Lithén
Peter Lennartsson efterlyser mer seriösa förhandlingar med Luftfartsverket.<br> Foto: EMMA SVENSSON

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kommunikationer
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA