Facket kräver att ledningen agerar

EKOBROTTSMYNDIGHETEN2022-01-20
ST inom Ekobrottsmyndigheten är inte förvånade över medarbetarnas låga förtroende för ledningen och förväntar sig att generaldirektör Monica Rodrigo vidtar åtgärder. ”Jag skulle vilja att hon inte bara ser allvarligt på det, utan också agerar allvarligt”, säger avdelningsordföranden Thérése Isaksson.

Enligt STs ordförande inom Ekobrottsmyndigheten, Thérése Isaksson, var det ingen som reagerade med förvåning när medarbetarundersökningen presenterades. Att förtroendet för ledningen brister är ingen nyhet.

Snarare är känslan bland medarbetarna att medarbetarundersökningen inte speglar verkligheten.

– De flesta är missnöjda med enkäten eftersom det inte fanns några fritextsvar. Man känner inte att man fått fram vad man känner och tycker med den här undersökningen, säger Thérése Isaksson.

Hon berättar att alla fackförbund efterfrågade fritextsvar när medarbetarundersökningen planerades, och upplevde att de blev lovade det. Men sedan blev det ändå inte så med motiveringen att det skulle bli ett allt för omfattande material att ta om hand.

– Men är man genuint intresserad av vad medarbetarna tycker så vill man väl ha deras tankar och erfarenheter, säger Thérése Isaksson.

Att förtroendet för ledningen är svagt kom inte som någon nyhet, däremot förvånades Thérése Isaksson över det stora antalet svar om upplevda kränkningar och att medarbetarna inte vågat eller velat anmäla.

– Det är absolut inte bra. Vi har ju haft några fall med anmälda kränkningar där det inte slutat bra för den som anmält, det spelar säkert in. Hur ledningen ska komma till rätta med det här vet jag inte, men det behöver verkligen hända något.

Thérése Isaksson menar att generaldirektör Monica Rodrigo måste agera nu.

– Hon skriver i sitt meddelande på intranätet att hon ser allvarligt på förtroendet för ledningen och kränkningarna. Jag skulle vilja att hon inte bara ser allvarligt på det, utan också agerar allvarligt. Fackförbunden ska ha ett möte med generaldirektören i början februari och jag hoppas att hon kan presentera någon typ av plan då.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.