– Hela processen från varslet fram till nu är rena rama katastrofen, säger Sanna Norblad, STs avdelningsordförande på Migrationsverket.
Bild: Casper Hedberg
– Hela processen från varslet fram till nu är rena rama katastrofen, säger Sanna Norblad, STs avdelningsordförande på Migrationsverket.

Facket kritiskt till hur uppsägningar hanteras

MIGRATIONSVERKET2021-03-31
Under de senaste månaderna har Migrationsverket varslat hundratals anställda. Nu riktar ST-avdelningen på myndigheten kritik mot hur processen hanteras.

Antalet anställda på Migrationsverket har under de senaste åren minskat kraftigt. 2016 hade myndigheten 8 400 anställda, vid förra årsskiftet var det cirka 5 900 kvar.

I oktober förra året varslade Migrationsverket ytterligare 172 anställda om uppsägning. Totalt berördes sex orter av nedskärningarna som bland annat motiverades med ett minskat antal asylsökande. Bara några månader senare kom nästa varsel som berörde 192 anställda på nio orter.

Just nu pågår förhandlingar om uppsägningarna och från fackligt håll har det vuxit fram en kraftig ilska mot hur arbetsgivaren hanterar situationen.

– Hela processen från varslet fram till nu är rena rama katastrofen. Arbetsgivaren agerar väldigt nonchalant och det saknas både ordning och en helhetssyn på uppsägningarna. Vi som arbetar fackligt har ingen tillit kvar. Vi bollas runt av arbetsgivaren och ingen tar ett helhetsansvar, säger Sanna Norblad, STs avdelningsordförande på Migrationsverket.

Hon är framför allt kritisk till att uppsägningar på en del orter hanteras i flera steg, något som enligt Sanna Norblad skapar en enorm oreda i förhandlingarna och leder till onödig oro och stress för anställda som berörs.

För att få stöd har ST nu tillsammans med de andra fackliga organisationerna begärt att få ta in en arbetstagarkonsult som ska hjälpa till med att se över hur omställningen hanteras.

– För oss fackliga som arbetare med frågorna är det oerhört svårt att navigera på arbetsgivarens karta. Samtidigt som vi förhandlar uppsägningar för de som berörs av det första varslet dyker det upp vakanta tjänster för de som befinner sig i steg två. Det saknas helhetsansvar, likabehandlingen brister och vår arbetsgivare verkar inte ens bry sig, säger Sanna Norblad.

Migrationsverket vill inte ställa upp på en intervju och svara på frågor kring uppsägningarna. Myndigheten skriver i en kommentar till Publikt att partsrelationerna är viktiga och att de aktivt arbetar med att skapa en större tillit mellan parterna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.