Bild: Mostphotos

Facket om nedläggningshotet mot Bromma

SWEDAVIA2020-09-22
Coronapandemin har gjort att Swedavia inte längre ser någon framtid för Bromma flygplats. Facket beklagar situationen, men har förståelse för arbetsgivarens bedömning. ”Det är den bistra verkligheten”, säger Mikael Nordenståhl, ordförande för ST inom Swedavia på Arlanda och Bromma.

Det var i förra veckan som Swedavia lämnade över en rapport till regeringen där man konstaterar att det saknas ekonomiska förutsättningar för att fortsätta driva Bromma flygplats. Bolaget gör bedömningen att flygtrafiken på Bromma på kort sikt får plats på Arlanda, men betonar samtidigt behovet av ytterligare satsningar på Arlanda på längre sikt.

Coronapandemin har inneburit ett hårt slag mot Swedavia som sett minskningar av antalet resenärer på omkring 90 procent.

”Swedavias bedömning är att det, givet den nya marknadssituationen, inte längre är affärsmässigt motiverat att driva Bromma vidare och att en konsolidering av flygtrafiken i Stockholmsregionen till Stockholm Arlanda Airport är möjlig. Det är dock en grundläggande förutsättning att Arlanda får långsiktiga förutsättningar för att utvecklas i takt med samhällets behov”, konstaterar Åke Svensson, styrelseordförande i Swedavia i ett pressmeddelande.

Beslutet om framtiden för Bromma flygplats ligger därmed hos regeringen.

Mikael Nordenståhl, ordförande för ST inom Swedavia på Arlanda och Bromma, håller med om arbetsgivarens bedömning om att affärsmässigheten saknas.

– Det här är förstås oundvikligt när vi knappt har någon flygtrafik varken på Bromma eller Arlanda som täcker kostnaderna. Där finns det tyvärr inga bortförklaringar. Nu blir det här en fråga om politik och infrastruktur, så vi får avvakta och se vad som händer, säger han.

Han uppskattar att Swedavia har omkring 170 anställda på Bromma flygplats och att ett tjugotal är anslutna till ST.

– Det här har tagits emot relativt lugnt ändå. Jag tror att många av dem som jobbar på Bromma har vant sig med att leva under den här pressen och har varit medvetna om situationen. I förlängningen hoppas man så klart att så många som möjligt kan få en omplacering på Arlanda, säger Mikael Nordenståhl.

Swedavia har sedan tidigare lagt ett varsel på 800 medarbetare till följd av coronapandemin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.