Bild: Mostphotos

Facket om nedläggningshotet mot Bromma

SWEDAVIA2020-09-22

Coronapandemin har gjort att Swedavia inte längre ser någon framtid för Bromma flygplats. Facket beklagar situationen, men har förståelse för arbetsgivarens bedömning.
”Det är den bistra verkligheten”, säger Mikael Nordenståhl, ordförande för ST inom Swedavia på Arlanda och Bromma.

Det var i förra veckan som Swedavia lämnade över en rapport till regeringen där man konstaterar att det saknas ekonomiska förutsättningar för att fortsätta driva Bromma flygplats. Bolaget gör bedömningen att flygtrafiken på Bromma på kort sikt får plats på Arlanda, men betonar samtidigt behovet av ytterligare satsningar på Arlanda på längre sikt.

Coronapandemin har inneburit ett hårt slag mot Swedavia som sett minskningar av antalet resenärer på omkring 90 procent.

”Swedavias bedömning är att det, givet den nya marknadssituationen, inte längre är affärsmässigt motiverat att driva Bromma vidare och att en konsolidering av flygtrafiken i Stockholmsregionen till Stockholm Arlanda Airport är möjlig. Det är dock en grundläggande förutsättning att Arlanda får långsiktiga förutsättningar för att utvecklas i takt med samhällets behov”, konstaterar Åke Svensson, styrelseordförande i Swedavia i ett pressmeddelande.

Beslutet om framtiden för Bromma flygplats ligger därmed hos regeringen.

Mikael Nordenståhl, ordförande för ST inom Swedavia på Arlanda och Bromma, håller med om arbetsgivarens bedömning om att affärsmässigheten saknas.

– Det här är förstås oundvikligt när vi knappt har någon flygtrafik varken på Bromma eller Arlanda som täcker kostnaderna. Där finns det tyvärr inga bortförklaringar. Nu blir det här en fråga om politik och infrastruktur, så vi får avvakta och se vad som händer, säger han.

Han uppskattar att Swedavia har omkring 170 anställda på Bromma flygplats och att ett tjugotal är anslutna till ST.

– Det här har tagits emot relativt lugnt ändå. Jag tror att många av dem som jobbar på Bromma har vant sig med att leva under den här pressen och har varit medvetna om situationen. I förlängningen hoppas man så klart att så många som möjligt kan få en omplacering på Arlanda, säger Mikael Nordenståhl.

Swedavia har sedan tidigare lagt ett varsel på 800 medarbetare till följd av coronapandemin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA