Lena Lindholm är kritisk till lönerna och deltidsarbetet. »Vi får alltid höra att vi är världens bästa intervjuarkår, men när det kommer till lönen finns inga pengar.
Bild: Sören Fröberg
Lena Lindholm är kritisk till lönerna och deltidsarbetet. »Vi får alltid höra att vi är världens bästa intervjuarkår, men när det kommer till lönen finns inga pengar.

Facket vill höja lönen för intervjuare

SCB2011-10-18

Deras yrkesgrupp har en viktig roll i insamlingen av statistik. Men fält­intervjuaren Lena Lindholm och hennes kolleger tycker att det är svårt att klara sig på SCBs löne- och anställnings­villkor.

– Är det bomull eller polyester?

Fältintervjuaren Lena Lindholm från Statistiska Central­byrån, SCB, djupdyker i sorti­mentet av damjumprar i en sportbutik i Stockholm. Kanske kommer butiken att ingå i nästa års mätningar av prisutvecklingen. Mätningar för SCBs konsumentpris­index är en av de 154 fältintervjuarnas många sysslor vid sidan av intervjuer. Datainsamlingen ligger till grund för den statistik Sverige behöver.

– Vi får alltid höra att vi är världens bästa intervjuarkår, men när det kommer till lönen finns inga pengar, säger Lena Lindholm.

Var extraknäck för hemmafruar

Ingångslönen är 17 500 kronor, medianlönen 19 225 kronor. De allra flesta fältintervjuare jobbar deltid, oftast 80 procent. Därför blir det inte mycket pengar kvar att leva på efter skatt.

En stor majoritet av fältinter­vjuarna är kvinnor, bara ett tjugo­tal är män. Historiskt var det vanligt att hemmafruar tog jobbet för att dryga ut ekonomin.

– Det tror jag har spelat roll för den låga statusen och för att lönen inte hänger med, säger Lena Lindholm.

Höga krav ställs

Intervjuargruppen, dit fältinter­vjuarna räknas, har de lägs­ta lönerna, enligt Kjell Jansson, ordförande i ST-avdelningen.

– Gruppen är felavlönad. Fält­intervjuarna har ett stort egen­ansvar för att lägga upp arbetet, de ska vara insatta i samhällsfrågor och kunna möta folk, säger han.

SCBs personaldirektör Torbjörn Lindström anser att fältintervjuarna har haft en ganska god löneutveckling de senaste fem åren. Kjell Jansson håller delvis med om att det stämmer rent procentuellt. Men ingångslönen är fortsatt låg och något som parterna förhandlar om vid sidan av löne­revisionerna.

Förtroendearbetstiden är ett annat problemområde.

– Intervjuarna jobbar i regel 80 procent, men man står till förfogande ungefär tio timmar per dag, visar en enkät. Vi anser att arbetet med stadigt mycket kvällar och önskemål om helgarbete borde ge en arbetstidsförkortning, säger Kjell Jansson.

Torbjörn Lindström betonar att förtroendearbetstid innebär att fältintervjuarna inte har arbetstiden reglerad per dag utan per månad.

– Det innebär att de visst kan arbeta tio timmar en enskild dag. Vi har förtroende för att de själva förlägger arbetstiden då det går att utföra ett arbete. Deras förtroende bygger på att de inte blir utnyttjade och inte tvingas jobba på obetald tid.

Fungerar förtroendearbetstiden som den ska?

– Inte om inte båda parter tycker det.

Vad kan man göra åt det?

– Det är något vi får förhandla med de fackliga om. Jag vill inte föregripa förhandlingarna, säger Torbjörn Lindström.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA