Bild: Mostphotos

Fackförbund kräver förändring i Myanmar

INTERNATIONELLT2021-02-12
I ett öppet protestbrev kräver ST tillsammans med sex andra fackförbund att demokrati samt mänskliga och fackliga rättigheter ska hedras i Myanmar.

Under en militärkupp i början av februari tillfångatogs flera demokratiskt valda politiker i Myanmar, däribland landets ledare Aung San Suu Kyi. Militären menar att det under det senaste valet, som hölls i november, ska ha förekommit valfusk, men enligt valkommissionen finns inga bevis för detta.

Gripandet har lett till stora protester där demonstranter har mötts av både vattenkanoner och skottlossning.

I ett öppet brev kräver nu flera svenska fackförbund att demokrati, samt mänskliga och fackliga rättigheter ska hedras. Brevet har bland annat undertecknats av STs förbundsordförande Britta Lejon.

Fackförbunden skriver i brevet att de fått flera rapporter om att anställda trakasserats och fängslats samt att fackliga rättigheter kränkts i samband med statskuppen. De fördömer aktionen och kräver att de som fängslats släpps, att demokratin återupprättas samt att både fackliga och mänskliga rättigheter ska respekteras i landet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.