Facklig aktivist mördad i Colombia

COLOMBIA2007-02-20

Den fackliga aktivisten Carmen Cecilia Santana Romaña mördades i sitt hem i Apartadó i Colombia den 7 januari. Hon var en av dem som skulle vittna vid den stora rättegången mot paramilitären.

28-åriga Carmen Cecilia Santana Romaña var ledare för jordbruksarbetarfacket och gift med vice ordföranden i den nationella fackliga organisationen CUT. Mordet hade föregåtts av dödshot via telefon och mejl, skriver LO-TCO Biståndsnämnd i sitt nyhetsbrev.

Nyligen mördades människorättsledaren Yolanda Izquierdo. Även hon skulle vittna i den rättegång som var tänkt att bli en uppgörelse mellan regeringen och paramilitären.

– Det är förskräckligt. Nu verkar det som om paramilitären metodiskt skjuter ihjäl alla som är inkallade till rättegången. Ingen kommer att våga vittna, säger STs ordförande Annette Carnhede.

ST driver ett Sida-finansierat kvinnonätverk för fred i Colombia, INP.

–Tidigare har man inte gett sig på kvinnor. När INP hade kongress i juni 2006 kunde hundratals kvinnor samlas utan att vi hade en enda livvakt. Nu tar man en efter en i deras hem, säger Annette Carnhede.

Guy Ryder, generalsekreterare i den internationella fackliga samorganisationen IFS, har skrivit ett brev till Colombias president där han uttrycker sin oro över det inträffade.

Kvinnonätverket INP ska anordna en fredlig demonstration på kvinnodagen 8 mars för att visa att alla kvinnliga offer för paramilitären som söker rättvisa inte står ensamma, säger Nathalie Lucasson, internationell handläggare på ST.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA