Annons:

Bild: Getty Images

Facklig kritik mot att gym stängs

REGERINGSKANSLIET2024-02-12

Regeringskansliet har beslutat att ta bort träningslokalerna för anställda. Karina Åbom-Engberg, STs avdelningsordförande på myndigheten, är besviken över att möjligheten till friskvård minskar. ”Det är ett jättedåligt beslut”, säger hon till Publikt.

Det var Aftonbladet som först avslöjade att Regeringskansliets träningslokaler för anställda skulle tas bort, kort efter att statsminister Ulf Kristerssons, M, eget gym i Sagerska palatset byggts om för omkring 200 000 kronor.

Karina Åbom-Engberg, STs avdelningsordförande på Regeringskansliet, tycker det är synd att motionslokalerna försvinner. ST-avdelningen har, tillsammans med Saco-S och skyddsorganisationen, valt att inte ställa sig bakom beslutet.

– Jag tror inte att arbetsgivaren har koll på hur mycket de här lokalerna har använts. Det har varit mycket rehabträning, men också en gemenskap i att ses och träna efter jobbet. Många småbarnsföräldrar kommer cyklande på morgonen och kör ett pass innan arbetsdagen. Det är ett jättedåligt beslut, säger Karina Åbom-Engberg.

Framför allt kommer det att drabba anställda som jobbar skift och behöver finnas i beredskap om något händer, menar hon.

– Det har varit en andningshål för dem, eftersom de inte kan lämna lokalerna. Det behovet kommer också att öka när vi blir medlemmar i Nato och har mer dygnet runt-personal.

I en kommentar till Aftonbladet uppger Regeringskansliets förvaltningsavdelning att skälet till beslutet är att ”utrymmena behövs för att fortsätta anpassa regeringskansliets beredskap efter omvärldsläget”. Karina Åbom-Engberg tror snarare att det handlar om en kostnadsbesparing.

Bland medlemmarna på Regeringskansliet har beslutet mötts av stor besvikelse, berättar hon.

– Det här är ett stort diskussionsämne i lunchrummet. Det är inte bara våra medlemmar. utan alla är jättebesvikna över det här. Även statsråd har reagerat, säger Karina Åbom-Engberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA