Facklig ledare sparkas

FACKLIGT2023-03-13

Internationella fackliga samorganisationen, IFS, har sparkat sin generalsekreterare Luca Visentini, skriver Arbetet. Han är misstänkt för att ha tagit emot 50 000 euro i kontanter från en organisation knuten till kungadömet Qatar, men förnekar anklagelserna.

Av:  Börge Nilsson

Tre veckor efter att han hade valts till generalsekreterare för Internationella fackliga samorganisationen, IFS, ofta kallad världsfacket, greps Luca Visentini av belgisk polis i en gryningsräd mot misstänkt korruption. Vid tillslaget greps fem personer och 1,4 miljoner euro i kontanter togs i beslag. Affären ingår i det som kommit att kallas Qatargate, där gulfstaten misstänks ha försökt köpa sig inflytande i EU genom att muta flera ledamöter av EU-parlamentet, bland annat en grekisk och en italiensk socialdemokrat.

När skandalen inträffade tillsatte IFS den förra svenska arbetsmarknadsministern och före detta TCO-ordföranden Eva Nordmark som särskild utredare.

Luca Visentini har förnekat all inblandning i skandalen. Han har medgivit att han tagit emot 50 000 euro i kontanter av den huvudmisstänkte i härvan, men sagt att han trott det varit en kontant donation till IFS för att ge vidare till behövande fackföreningar, skriver tidningen Arbetet.

Lördagen den 11 mars, tre månader efter den belgiska polisens gryningsräd, presenterades Eva Nordmarks utredning för IFS styrelse.

I ett uttalande organisationens hemsida skriver styrelsen att de inte längre har förtroende för Luca Visentini. I maj kommer styrelsen att utse en tillförordnad generalsekreterare som ska kalla till kongress så att IFS kan utse en ny generalsekreterare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Internationellt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.