Facklig protest stänger Finland

FINLAND 2015-09-14

Fackföreningsrörelsen i Finland planerar en omfattande manifestation på fredag mot regeringens sparpaket som innebär sämre arbetsvillkor. Tågtrafiken kommer att stå stilla, och även busstrafik och flyg påverkas. Tiotusentals väntas möta upp i en politisk demonstration.

Protesterna gäller regeringens förslag att införa en karensdag i sjukförsäkringen, sänka och sätta ett tak för ersättningen för övertidsarbete och söndagsarbete samt minska antalet semesterdagar för offentliganställda.

Ordförandena för Finlands fackliga centralorganisationer anser att förslaget är tvångsåtgärder. Regeringen respekterar inte parternas rätt att komma överens om arbetsvillkoren, säger de i ett uttalande. Även Kari-Pekka Tiitinen, professor emeritus i arbetsrätt, menar att förslaget är exceptionellt. ”Lagstiftningen om arbetsrätt har kommit till för att skydda arbetstagaren, nu vill man skriva in paragrafer som skyddar arbetsgivaren. Det rubbar cirklarna”, kommenterar han i Hufvudstadsbladet.

Det finländska Lokmannaförbundet varslar om att all tågtrafik kommer att stoppas mellan sex på morgonen och sex på kvällen på fredag. Trycket från medlemmarna gjorde att beslutet var lätt att fatta, säger förbundets ordförande Risto Elonen till Hufvudstadsbladet:

”Vår medlemskår har inte varit inblandad i några som helst arbetskonflikter på flera decennier, men nu är läget sådant att det är omöjligt att godkänna det fullständigt ensidiga ingripandet i arbetsmarknadsfrågorna. Det här går helt enkelt inte.”

Pappersförbundet stänger landets massa- och pappersfabriker under ett dygn, och inom flyget lägger kabinpersonal ned arbetet mellan 11 och 13. Även bussförare, lastbilsförare och metallarbetare kommer att delta i protesten, säger facken. Pardia, facket för de statligt anställda, ska under måndagen ta ställning till hur man ska delta.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA