Finländska fack accepterar krispaket

FINLAND2016-03-07
De offentliganställda i Finland mister 30 procent av sin semesterlön. Tre extra arbetsdagar och förlängda avtal utan löneökningar är andra svårsmälta ingredienser i det så kallade samhällsfördrag som parterna nu kommit överens om.
Av:  Sören Viktorsson

– Alternativet, att regeringen ensidigt skulle diktera villkoren, hade varit ännu sämre, säger Niko Simola, ordförande i STs systerorganisation Pardia om det så kallade samhällsfördrag som de fackliga centralorganisationerna och arbetsgivarna nu har enats om.

Finlands center-högerregering hoppas att ett paket av åtgärder för att minska arbetskraftskostnaderna ska stärka Finlands konkurrenskraft. Flera tidigare förhandlingsrundor har gått i stöpet, vilket till slut fick regeringen att hota med en tvångslag, där man ensidigt ville diktera villkoren.

Pardias ordförande Niko Simola säger till Publikt att en sådan lag skulle ha slagit ännu hårdare mot de offentliganställda.

– Dessutom skulle det ha påverkat hela vår förhandlingsstruktur på ett mycket dåligt sätt, tillägger han.

Resultatet av överenskommelsen är alltså att det blir tre extra arbetsdagar per år. Hur dessa 24 timmar ska läggas ut får man branschvis förhandla om. Dessutom förlängs de gällande avtalen i 12 månader utan löneökningar.

De offentliganställda får bära en extra börda, genom att de förlorar 30 procent av semesterlönen de närmaste tre åren.

Niko Simola påpekar att denna punkt varit mycket svår för hans organisation att godta.

– Men här får man åter jämföra med regeringens tvångslagstiftning, där det föreslogs att de offentliganställdas semester skulle förkortas med åtta dagar. Vårt fack är inte på något vis berett att göra avkall på semestern, och då blev detta med semesterpengarna alternativet.

De finska motsvarigheterna till TCO och Saco godkände tämligen omgående förhandlingsresultatet, likaså arbetsgivarnas organisation EK Finlands Näringsliv.

Först på måndagen godkände den finska motsvarigheten till LO överenskommelsen, men några ”tunga” förbund sade nej.

Vad som nu kommer att hända, är ännu delvis oklart. Tidningen Hufvudstadsbladet talar i en rubrik om ett ”schackparti mellan fack och regering”.

Från regeringshåll har man flaggat för att ett samhällsfördrag kan innebära att aviserade nedskärningar och skattehöjningar på 1,5 miljarder euro – motsvarande 14 miljarder kronor – inte blir av. Det har även talats om möjliga skattesänkningar.

Pardias ordförande Niko Simola vill inte gissa hur utgången blir.

– Jag ger mig inte in i några spekulationer, men hoppas att vi mot utgången av maj har rott ett samhällsfördrag i land.

Nu närmast ska Pardia vid sitt styrelsemöte 8–9 mars ta ställning till om man som förbund vill gå vidare i förhandlingar på branschnivå.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.