Finska sparförslag döms ut av facket

FACKLIGT2015-09-14
Den nordiska fackföreningsrörelsen fördömer den finska regeringens sparpaket. I ett uttalande hävdar Nordens fackliga samorganisation, NFS, att förslagen är ett grovt ingrepp mot avtalsfriheten.

NFS organiserar 16 fackliga centralorganisationer i de nordiska länderna. Svenska TCO, LO och Saco är medlemmar. Samtliga ordföranden i medlemsorganisationerna står bakom ett gemensamt uttalande där NFS kraftigt tar avstånd från finska planerna, som de menar kommer att försvaga arbetstagares arbetsvillkor och försörjning genom att grovt ingripa i avtalsfriheten. Regeringen föreslår bland annat kortare semester för offentliganställda och lägre ersättning för arbete på söndagar.

”De åtgärder Finlands regering presenterat för att förbättra konkurrenskraften skrotar förhandlingar enligt den nordiska modellen och äventyrar den fria avtalsrätten. Många internationella avtal garanterar föreningsfriheten och rätten att förhandla kollektivt om arbetsvillkor” sägs det i uttalandet.

Bland dessa internationella avtal finns ILOs konventioner, Europakonventionen, Europeiska sociala stadgan och FNs konventioner om medborgerliga och politiska rättigheter, ICCPR, och om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, ICESCR.

”Om de förslag till försämringar i arbetslivet som Finlands regering föreslår genomförs, kommer det att ha oförutsägbara konsekvenser förutom för det finska samhället, också mer utbrett i Norden. Finlands regering inskränker parternas fria förhandlingsrätt, vilket är oacceptabelt”, säger NFS i uttalandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.