Tvångslagar väntar i Finland

FINLAND2015-12-03
Försöken i Finland att åstadkomma ett samhällsfördrag mellan arbetsmarknadens parter har havererat. Det innebär att regeringen kommer att lägga fram förslag om lagstiftning, vilket tidigare mötts med starka protester.

Tidigare i höst gick den finska regeringen ut med krav på omfattande förändringar av innehållet i avtalen på den finska arbetsmarknaden. Om inte parterna själva kunde komma överens om att genomföra förändringar av regler om bland annat kortare semestrar och sämre sjukersättning hotade regeringen med att gå in och lagstifta om försämrade villkor för de anställda.

De fackliga organisationerna protesterade starkt mot regeringens förslag, som förutom semestrar och sjukförsäkring också omfattade själva systemet för förhandlingar. Regeringen vill att fler villkor ska slås fast i lokala avtal i stället för på central nivå.

Sedan förhandlingarna om samhällsfördraget brutit samman väntas regeringen nu gå vidare med planerna på tvångslagar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.