"Hur ska man då orka?", säger statstjänstemannen Pekka Köli om den finländska regeringens förslag att förkorta semestern för statligt anställda.
Bild: Sören Viktorsson
"Hur ska man då orka?", säger statstjänstemannen Pekka Köli om den finländska regeringens förslag att förkorta semestern för statligt anställda.

Tusentals demonstrerade mot sparpaket

FINLAND2015-09-18
Uppskattningsvis 30 000 löntagare samlades på fredagen i centrala Helsingfors för att visa sitt missnöje med regeringens sparplaner. ”Det är självklart att ställa upp när de vill ta ifrån oss semestern”, säger statstjänstemannen Pekka Köli.
Av:  Sören Viktorsson

Regnet öser ned när Publikt träffar Pekka Köli, IT-specialist på Folkpensionsanstalten – den finländska motsvarigheten till Försäkringskassan – och ett gäng andra medlemmar i STs systerorganisation Pardia på järnvägstorget i centrala Helsingfors.

– Vår statsminister har ju goda kontakter med himlens makter, säger han och syftar på att statsminister Juha Sipilä (C) är laestadian.

– Fast, vi i facket kan också åkalla högre makter om så behövs, tillägger han och skrattar.

Och, nästan som genom ett under, upphör regnet strax efter tio svensk tid, då manifestationen inleds.

Orsaken till jättemanifestationen är det sparpaket den finländska regeringen – bestående av Centerpartiet, Samlingspartiet och Sannfinländarna – presenterade förra veckan.

Där föreslås bland annat de offentliganställda få sänkt semester från 38 till 30 dagar.

– Hur ska man då orka? Det går ju stick i stäv med regeringens ambition att vi finländare ska stanna kvar länge på jobbet, säger Pekka Köli som varit 32 år på försäkringskassan och i dag är 55.

Regeringen vill också halvera övertidsersättningen samt minska söndagstilläggen från 100 till 75 procent.

– Det drabbar kanske inte oss på Folkpensionsanstalten så mycket. Men jag känner solidaritet med exempelvis vårdpersonal och poliser, förklarar Pekka Köli.

Av de runt 400 anställda på Folkpensionsanstaltens huvudkontor i Helsingfors uppskattar han att mellan 50 och 100 deltog i dagens demonstration. Redan i onsdags fick man begära ledigt av arbetsgivaren för att delta i demonstrationen och får då 2,5 timmars löneavdrag.

– Eftersom det samtidigt pågår en trafikstrejk i dag vet jag att många kollegor jobbar hemifrån men med löneavdrag, för att visa solidaritet.

Inom Folkpensionsanstalten har regeringen Sipiläs paket väckt starka reaktioner.

– Inte minst gäller det dem som jobbar i kundservice ute på lokalkontoren. Deras löner är generellt lägre än specialisternas här på huvudkontoret och de drabbas då än mer av förslagen, förklarar Pekka Köli.

Under den cirka två timmar långa demonstrationen har såväl de tre centralorganisationernas ordföranden som politiker och ”vanliga löntagare” talat från podiet.

Enligt polisens beräkningar deltog runt 30 000 personer i manifestationen.

Och på frågan om han tror att regeringen lyssnar på löntagarna, svarar Pekka Köli med ett skratt:

– Det måste en vis härskare göra!

Din högsta önskan nu?

– Att vi slipper konflikter och att arbetsfreden bevaras här i Finland.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.