Facklig veteran tillbaka på "golvet"

NYHET2004-01-21

Hallå där Meijt Cederdahl, 62, som ”börjar om” på jobbet på Göteborgs tingsrätt efter en lång facklig karriär.

Hur känns det?

–Omtumlande, måste jag säga. Det är väldigt roligt och spännande. Som facklig företrädare har jag arbetat mycket med det som hänt på domstolarna, bland annat delegering av arbetsuppgifter till domstolssekreterare. Men i verkligheten är jag nybörjare. Det fackliga arbetet är ju också väldigt självständigt, det här blir lite annorlunda.

Vad gjorde du i facket?

– Jag var ordförande på heltid i ST-Domstol från 1992 till december i fjol, och lokalt fackligt arbete började jag med redan 1985. De frågor som har varit väldigt angelägna för mig är kompetensutveckling, delegering och lönefrågor. Jag har haft mycket kontakter med politiker och försökt att synliggöra våra medlemmars arbete. Det finns inte bara jurister på domstolarna!

Är det svårt att släppa den fackliga rollen?

– Det kan hända, men jag har inte kommit så långt än. Som facklig företrädare är man väldigt välunderrättad och har inflytande. Man har en ledarroll. Jag får lära mig att ta lite mindre plats nu.

Måste du lära dig jobbet på nytt nu?

– Ja, jag är placerad på en brottmålsavdelning, och det var faktiskt 24 år sedan jag arbetade med brottmål. Men jag är optimistisk, även om det kommit till nya saker. Just nu håller jag på och lär mig vårt nya datasystem.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA