Falska universitet i Göteborg

HÖGSKOLAN2009-03-10

Högskoleverket varnar för två falska universitet i Västsverige. Det ena vänder sig till utländska studenter, det andra till irakiska flyktingar, skriver Göteborgs-Posten, GP.

Det finns många webbplatser som marknadsför och säljer falska examensbevis på webben. Nu har Högskoleverket granskat två ”icke-erkända utbildningsanordnare” som tycks ha sin bas i Sverige.

Båda ”universiteten” erbjuder akademiska examina ända upp till doktorsgraden. Högskoleverkets granskning visar att de två webbuniversitetens redogörelser för vilka internationella utbildningsinstanser de är godkända av inte stämmer med verkligheten.

– Det här kan lura studenter, lärosäten, arbetsgivare, ja, många kan bli förda bakom ljuset, säger
Erik Johansson på Högskoleverket till tidningen.

Högskoleverket bedömer att det ena, Scandinavian University of Science and Technology, Sust, främst vänder sig till potentiella studenter utanför Sverige. Med en hemsida på arabiska och kurdiska vänder sig Alhuraa University in Sweden främst till de 140 000 irakier som finns i Sverige.

Högskoleverket vill nu att regeringen avgör om dessa två ”universitet” bryter mot svensk lagstiftning.

– Om de inte gör det, då har vi ett verkligt problem, för då kan vi få se många fler sådana här exempel framöver, säger
Erik Johansson till GP.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA