Kriminalvårdens personalansvarsnämnd ger de tre männen löneavdrag, efter att en röntgenmaskin gått sönder. Nämnden anger i sitt beslut att de tre kriminalvårdarna inte agerat i enlighet med myndighetens etiska riktlinjer.
Bild: Getty Images
Kriminalvårdens personalansvarsnämnd ger de tre männen löneavdrag, efter att en röntgenmaskin gått sönder. Nämnden anger i sitt beslut att de tre kriminalvårdarna inte agerat i enlighet med myndighetens etiska riktlinjer.

Får löneavdrag för misslyckat skämt

KRIMINALVÅRDEN2020-08-11
Tre kriminalvårdare får mellan två och fem dagars löneavdrag för att ha orsakat ett fel på en röntgenmaskin vid inpasseringskontrollen till en anstalt. En av dem hoppade in i maskinen för att skämta med en kollega, varpå den havererade.

Tre arbetskamrater på anstalten i Mariefred beslutade sig en morgon i våras för att genomföra ett ”practical joke”.

Som Publikt tidigare skrivit om lade sig en av dem på bandet till röntgenmaskinen för att skrämma en kollega som närmade sig inpasseringskontrollen till arbetsplatsen.

När den anländande arbetskamraten placerat sina tillhörigheter på röntgenbandet, började maskinen blinka och pipa. Därefter gick den inte att använda, enligt ett protokoll från internutredningen.

Kriminalvårdens personalansvarsnämnd tilldelar samtliga löneavdrag. Mannen som lade sig på bandet får fem dagars avdrag på lönen, eftersom han vid tillfället dessutom var vakthavande befäl. Hans två kolleger får två dagars löneavdrag vardera.

Personalansvarsnämnden anger i sitt beslut att de tre männen inte agerat i enlighet med myndighetens etiska riktlinjer. Deras beteende utgör också ”en uppenbar skade- och ekonomisk risk samt påverkade säkerhetsarbetet på anstalten”, eftersom maskinen gick sönder och reparatör behövde tillkallas.

Då det var söndag när händelsen inträffade skulle det kosta 20 000 kronor att få ut en särskild tekniker på plats för att laga maskinen. Därför fick man använda sig av manuella inpasseringsrutiner till och med dagen därpå, skriver arbetsgivaren i sin anmälan till personalansvarsnämnden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

RELATERADE ARTIKLAR

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.