Fara motiverade upphandlingsfel

SJÖFARTSVERKET2011-10-07

Konkurrensverket kräver att Sjöfartsverket ska betala 1,8 miljoner kronor för brister i en upphandling. Sjöfartsverket anser att det var nödvändigt att bryta mot reglerna av samhällsansvar.

Konkurrensverket tar två fall av upphandlingsskadeavgift till förvaltningsrätten. Det ena gäller ett kommunalt fastighetsbolag i Haninge, det andra gäller Sjöfartsverket. Konkurrensverket begär att Sjöfartsverket ska åläggas att betala en avgift på 1,8 miljoner kronor för att verket inte följt lagen om offentlig upphandling i samband med omfattande renoveringsarbeten i Trollhätte kanal under sensommaren i år.

Sjöfartsverket skriver i ett pressmeddelande att deras upphandling genomfördes i god tid och att beslutet att ge uppdraget till Skanska fattades i december 2010. Problemet var att upphandlingen överklagades. Månaderna gick och Förvaltningsrätten dröjde med sitt beslut. Sjöfartsverket blev tvunget att göra en direktupphandling av Skanska istället. Risken var annars överhängande för dammbrott i kanalen.

Den konkurrent som överklagat begärde då att domstolen skulle ogiltigförklara avtalet. Men förvaltningsdomstolen godkände avtalet, med tillägget att det faktiskt var en otillåten direktupphandling. Förvaltningsrätten delade Sjöfartsverkets bedömning om att arbetena måste göras eftersom det fanns en ”tvingande hänsyn till allmänhetens intresse”.

”Det fanns inget alternativ för oss. I den situation som uppstod måste vi se till samhällsansvaret”, kommenterar Sjöfartsverkets chefsjurist Gunilla Malmlöf i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA