Farligaste landet i världen för fackligt aktiva

COLOMBIA2003-06-27
Colombia är fortfarande det farligaste landet i världen för fackligt aktiva, konstaterar fackföreningsinternationalen FFI i sin årliga rapport. Av 213 mord på fackliga aktivister förra året skedde 184 i Colombia.
Av:  Ursula Stigzelius

– Det är inget annat än en världsskandal, säger Håkan Löndahl, kanslichef på LO-TCOs biståndsnämnd. Det är skrämmande att inget mer görs mot de övergrepp som begås.

I rapporten dokumenteras övergrepp i 133 länder. Mord och misshandel har inte minskat över åren, och antalet människor som förlorat sina arbeten på grund av sin fackliga tillhörighet har till och med ökat.

Under året misshandlades och skadades 1 000 fackligt aktiva och 30 000 förlorade sina jobb. Förutom Colombia pekas Vitryssland, Kina, Kuba samt Nord- och Sydkorea ut som särskilt fackfientliga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.