Färre anmälde arbetssjukdom

ARBETSMILJÖ2018-05-31
Antalet anmälda arbetssjukdomar minskade under förra året för såväl män som kvinnor. Antalet arbetsplatsolyckor var oförändrat. Det framgår av en rapport från Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverkets arbetsskadestatistik för 2017 visar att antalet anmälda arbetssjukdomar minskat bland både kvinnor och män. För arbetsolyckor med sjukfrånvaro ligger anmälningarna på ungefär samma nivå som tidigare. Arbetssjukdomar var vanligare bland kvinnor medan arbetsolyckor och dödsolyckor var vanligare bland män. Statistiken bygger på anmälningar till Försäkringskassan.

”Vår hälsa är det viktigaste vi har och att människor blir sjuka och skadade på sina arbeten får många negativa konsekvenser för både individen och samhället. Alla behöver dra sitt strå till stacken i arbetet med att förebygga arbetsskador”, kommenterar Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem i ett pressmeddelande.

Minskningen av anmälda arbetssjukdomar var cirka 13 procent under 2017. Den vanligaste orsaken till anmälda arbetssjukdomar är organisatoriska och sociala faktorer samt ergonomiska belastningsfaktorer såsom tunga lyft. De två orsaksgrupperna stod för vardera 36 procent av antalet anmälda sjukdomsfall. Arbetssjukdomar av sociala och organisatoriska orsaker har varit den vanligaste orsaken bland kvinnor sedan 2014. Det handlar ofta om alltför mycket arbete eller för hög arbetstakt samt om problem i relationerna på arbetsplatsen.

”Minskningen av anmälda arbetssjukdomar är inte enkel att förklara, och först nästa år går det att avgöra om minskningen ska ses som ett trendbrott eller inte. Det kan vara fråga om en generell minskad benägenhet att anmäla arbetssjukdomar, men det kan också vara så att arbetsmiljön på sina håll har blivit aningen bättre. Vi kan i nuläget bara konstatera att det ser ut som det gör – inte varför det ser ut så”, konstaterar Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för statistik och analys, i pressmeddelandet.

 

Arbetsolyckor på samma nivå

När det gäller arbetsolyckor med sjukfrånvaro ligger anmälningarna på ungefär samma nivå som föregående år. Anmälda arbetsolyckor är betydligt vanligare bland män och de flesta olyckorna berodde på att man förlorade kontrollen över fordon eller handverktyg. Dödsolyckorna i arbetet drabbade främst män och var vanligast inom jord- och skogsbruk.

  • 121 950 arbetsskador anmäldes totalt i Sverige under 2017
  • 33 043 arbetsolyckor som medfört sjukfrånvaro (13 725 kvinnor, 19 318 män)
  • 65 820 arbetsolyckor utan sjukfrånvaro (35 477 kvinnor, 30 343 män)
  • 10 283 olyckor på väg till eller från arbetet (6 771 kvinnor, 3 512 män)
  • 10 231 arbetssjukdomar (6 360 kvinnor, 3 871 män)
  • 44 anmälda arbetsolyckor med dödlig utgång (3 kvinnor, 41 män)
  • 11 dödsolyckor bland arbetstagare som inte ingår i den svenska arbetskraften

Källa: Arbetsmiljöverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.