Färre föreslås handlägga jordbruksstöd

LÄNSSTYRELSERNA2009-02-02

Handläggningen av jordbruksstöd bör koncentreras till färre länsstyrelser. Men i övrigt ska nuvarande ansvarsfördelningen mellan de centrala myndigheterna vara kvar. Det är huvuddragen i en ny utredning.

Utredningen om jordbruksadministrationen föreslår att sju av dagens 21 länsstyrelser ska ansvara för administrationen av jordbruksstöd inom ramen för EUs jordbrukspolitik.

– Det kommer att öka möjligheterna till styrning för Jordbruksverket, men också ge effektiviseringsvinster och större likformighet i besluten, säger regeringens särskilde utredare, Dag von Schantz.

De länsstyrelser som föreslås få ansvaret är de i Skåne, Jönköping, Västra Götaland, Västmanland, Gävleborg, Västernorrland och Västerbottens län.

I dag arbetar 660 årsarbetskrafter med jordbruksstöd på länsstyrelserna. 360 av dem arbetar på de fjorton länsstyrelser som enligt förslaget inte längre ska ha ansvar för handläggningen. 

– Vår förhoppning är att de som arbetar på dessa kan sitta kvar rent fysiskt och arbeta på distans, säger Anne-Jeanette Johansson, ordförande för ST vid länsstyrelserna.

Dag von Schantz säger att utredningen inte tar ställning till hur länsstyrelserna ska organisera sitt arbete.

– Men självklart är det så att man går miste om stordriftsfördelar om man arbetar exakt som man gör i dag, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA