Färre går vidare till högskolestudier

HÖGSKOLAN2016-09-05
Allt färre unga går direkt efter gymnasiet vidare till högskolan. Det visar en analys från Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Framför allt är det unga som bor på mindre orter som avstår från vidareutbildning.

Rapporten från UKÄ visar att unga på större orter oftare påbörjar en högskoleutbildning än unga på mindre orter. Ett annat mönster som fortsätter är att fler kvinnor än män söker sig till högskolan.

­­­ ”Det är tydligt att unga på mindre orter mer sällan söker sig till högre utbildning. Alla vill inte studera på högskola och universitet, men det är viktigt att skapa förutsättningar så att fler ser att möjligheten finns. Det behövs en diskussion om detta på kommun- och länsnivå. Högskolor och universitet har också ett tydligt och viktigt uppdrag att bredda rekryteringen”, skriver Annika Pontén vid UKÄ i ett pressmeddelande.

En förklaring till den nedåtgående trenden kan vara förändringar på arbetsmarknaden och minskat antal utbildningsplatser på lärosätena, enligt UKÄ. Införandet av den nya gymnasieskolan har också lett till att andelen elever med grundläggande behörighet till högskolestudier har minskat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.