Färre platser på högskolan trots högt söktryck

NYHET2004-11-04

För första gången på flera år minskar antagningen av nya studenter på högskolans utbildningsprogram. Orsaken är att universiteten och högskolorna inte har råd att ta emot lika många som förr.

Verket för högskoleservice rapporterar att antalet sökande till vårens högskoleutbildningar har ökat med två procent jämfört med förra våren. En förklaring kan vara att ungdomskullarna blir större igen. Toppen nås år 2010, då antalet 20-åringar kommer att vara 30 procent fler än i dag.

Frågan är hur många av dem som kommer in på akademiska utbildningar. Regeringens mål är att 50 procent av varje årskull ska gå en högre utbildning, men förra året slutade högskolan att växa.

Och i år minskar antalet nybörjarplatser på utbildningsprogrammen. Det visar preliminära siffror från Högskoleverket, som tolkar uppgifterna som ett trendbrott.

Enligt Högskoleverket är orsaken att högskolorna måste satsa sina begränsade resurser på dem som redan är i utbildning. Statsbudgeten för 2005 innebär mycket små tillskott till universitet och högskolor.

I genomsnitt är nedgången 2,3 procent. Många av de stora utbildningsprogrammen minskar nyintaget, exempelvis civilingenjörsutbildningen (-5 procent) och lärarutbildningen (-9 procent).

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA