Färre sökande till högskolan förra året

HÖGSKOLAN2016-06-10
Antalet sökande till högskolan minskade förra året efter att ha stigit i flera år. Flest sökande hösten 2015 hade lärarprogrammen, följt av civilingenjör, sjuksköterska, socionom och jurist.

Efter flera år med ökande antal sökande till högskolan minskade antalet sökande utan tidigare högskolestudier med tre procent inför hösten 2015, enligt Universitetskanslerns årsrapport. Det totala antalet sökande var 131 300 personer. Det är en kraftig uppgång sedan lågkonjunkturen 2009, då cirka 120 000 sökte. 

Antalet sökande skiljer sig mellan olika utbildningar, och av yrkesexamensprogrammen var det flest sökande till program mot olika lärarexamina, följt av civilingenjörsexamen, sjuksköterskeexamen samt socionom- och juristexamen. Av dessa utbildningar har juristprogrammet minst antal platser, och därför blir söktrycket högt där. Söktrycket är ofta lägre till utbildningar där många antas, till exempel lärarutbildningarna.

Andelen antagna av de sökande 2015 var 43 procent, vilket är samma nivå som 2014.

Antalet nybörjare på forskarnivå var förra året 2 990, vilket är 200 färre än 2014 och ungefär samma nivå som 2010. Minskningen gäller såväl svenska som utländska doktorandnybörjare.

Många lärosäten har de senaste åren gått från att betala utbildningsbidrag till doktoranderna till att anställa dem. För tio år sedan hade ungefär var tredje ny forskare doktorandanställning och 24 procent utbildningsbidrag. År 2015 fick två tredjedelar av de nya doktoranderna anställning och fem procent utbildningsbidrag.

I utbildning på forskarnivå är personer med utländsk bakgrund väl representerade. Läsåret 2014/15 hade en av fyra utländsk bakgrund, medan andelen var en av fem på grundnivå och avancerad nivå.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.