Färre söker asyl

ASYL2008-05-12

Enligt Migrationsverkets prognos blir det ungefär 6 000   färre asylsökande i år jämfört med förra året. Verket betraktar det som ett trendbrott.

I år beräknar Migrationsverket att ungefär mellan 25 000 och 30 000 personer kommer att söka asyl i Sverige. Orsaken till minskningen är i första hand att färre irakier vill ha uppehållstillstånd i landet.

Verket tror också att den utvecklingen fortsätter under de närmaste åren. För nästa år beräknas asylansökningarna bli 27 000 och för 2010 väntas de bli ännu färre. Under 2011 väntas de som söker uppehållstillstånd bli runt 20 000. Det är nästan en halvering på fem år.

Färre får också asyl. Under årets första kvartal beviljades 32 procent av asylansökningarna – det är en halvering av andelen fall jämfört med förra året.

Siffrorna finns i en prognos som Migrationsverket har överlämnat till regeringen. I prognosen konstaterar verket också att färre irakier kommer att kunna lämna sitt land, sedan Jordanien och Syrien skärpt sina visumkrav. Man räknar också med att även antalet anhöriga till irakier med uppehållstillstånd i Sverige kommer att minska.

Situationen är fortsatt svår i Irak och utvecklingen mot ökad stabilitet är bräcklig, men verket skriver i sin prognos att ”det skett en förbättring i vissa avseenden i Irak”. Med det menar man att antalet attacker visserligen förekommit men att de minskat och motsvarar en nivå som rådde 2005.

Från några andra länder har antalet asylsökande ökat: från Somalia, Ryssland och Eritrea.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA