Färre unga söker till högskolan

HÖGSKOLAN2019-04-25
Antalet sökande till högskolan ökar svagt för första gången på fem år. Men andelen unga sökande under 25 års ålder minskar, visar statistik från Universitets- och högskolerådet, UHR.

Söktrycket till högskolan har minskat stadigt sedan 2014. Inför höstterminen 2019 har trenden vänt och visar en svag uppgång – från 360 150 sökande förra hösten till 360 200 hösten 2019. Samtidigt går antalet unga sökande ned för femte året i rad.

”Trots att antalet sökande under 25 år minskar med tre procent visar statistiken på plus för första gången på fem år, även om ökningen bara handlar om 50 personer. Uppgången beror på att den större gruppen äldre sökande ökar med två procent”, kommenterar generaldirektör Karin Röding i ett pressmeddelande.

UHR förklarar det sjunkande söktrycket från den yngsta åldersgruppen upp till 25 år med det goda läget på arbetsmarknaden. Det är fortfarande fler kvinnor än män som söker till högskolan. Andelen kvinnor som söker är nu 61 procent.

UHR konstaterar att antalet sökande till lärar- och förskollärarutbildningarna minskar. Den största nedgången har förskollärarutbildningarna, där antalet sökande har minskat med elva procent. Också intresset för utbildning till högskoleingenjör minskar kraftigt, med tio procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.