Färskt avtal för SKTFs medlemmar

AVTALSRÖRELSEN2010-05-03

SKTF har träffat ett tvåårsavtal med Sveriges kommuner och landsting, SKL, som ger minst 3,5 procent lönelyft under perioden. Två procent faller ut redan i år.

– Sett till situationen med finanskris och lågkonjunktur så är det ett fullt godkänt avtal. Arbetsgivarna ville ha ett sifferlöst tillsvidareavtal, men vi har fått till siffror som står i paritet med den övriga arbetsmarknaden, säger SKTFs förhandlingschef Anders Hammarbäck till SKTF-tidningen.

Liksom det tidigare avtalet innehåller det nya inga individgarantier. Det träffade avtalet säger att de genomsnittliga löneökningarna ska bli minst två procent i år och minst 1,5 procent nästa år. Löneökningarna ska fördelas individuellt efter lönesamtal mellan chef och anställd.

SKTFs krav på en särskild pott för att rätta till strukturella löneskillnader mellan män och kvinnor fick man inget gehör för. Inte heller kravet på fler semesterdagar för medarbetare under 40 år lyckades man få igenom.

– Vi var ensamma om att ställa det kravet, inga andra fackliga organisationer har drivit det, men arbetsgivaren har inte varit intresserad. Vi kommer att fortsätta jobba för det, säger förbundsordförande Eva Nordmark till tidningen.

Däremot lyckades facket få igenom en förlängning av tiden med löneutfyllnad vid föräldraledighet från tre till fem månader. SKTF hade krävt sex månader.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA