Fel stänga av kritisk chef

POLISEN2006-08-22

Efter kritiska uttalanden i tidningen blev en polis vid Skavsta flygplats av med sina befogenheter som platschef. Nu prickar JK den ansvarige kommissarien.

I början av 2005 kritiserade Owe Eriksson, polis och platschef vid Skavsta flygplats i Nyköping, den dåliga arbetsmiljön på arbetsplatsen i ST Press och Dagens Nyheter.

Bakgrunden var en arbetsmiljöundersökning som visade att många som arbetade vid gränskontrollen vantrivdes och led av ständig sömnbrist. Något som kunde hota säkerheten.

Inkallad till enhetschefen

»Jag tycker att polismyndigheten sitter i knäet på flygplatsledningen«, sade Owe Eriksson till ST Press i februari 2005.

Den 10 mars hade Dagens Nyheter en artikel med liknande innehåll. Då sa Owe Eriksson att »om någon går ombord med en bomb i handbagaget får vi veta det först när det är för sent«.

Dagen därpå blev han inkallad till biträdande enhetschefen som förklarade att han inte längre fick vara platschef.

–Han sa åt mig att jag var slutkörd, vilket inte alls stämde. Det var fruktansvärt jobbigt, förklarar Owe Eriksson för ST Press i dag.

Han är själv övertygad om att det var hans uttalanden i Dagens Nyheter som var orsak till att han fick ändrade arbetsuppgifter.

Efter en uppföljande artikel i Dagens Nyheter inledde JK på eget initiativ en granskning av händelsen. Justitiekanslern ville undersöka om det skett ett brott mot tryckfrihetsförordningen. Det är förbjudet att utsätta en offentligt anställd för bestraffning för uttalanden i medier.

Enligt polisledningens yttrande till JK var det av hänsyn till säkerheten på flygplatsen som Owe Eriksson inte längre fick vara platschef. Han fick senare tillbaka sina befogenheter.

Efterhandskonstruktioner

Men Justitiekanslern anser att polisledningens förklaring framstår som en efterhandskonstruktion och att det mesta talar för att det var uttalandena i tidningen som låg bakom åtgärderna mot Owe Eriksson.

Den ansvarige poliskommissarien har därmed överträtt repressalieförbudet i tryckfrihetsförordningen, konstaterar JK.

Men kommissarien kommer inte att åtalas för tjänstefel då brottet inte begåtts i samband med myndighetsutövning. JK kommer inte heller att göra någon anmälan till polisens personalansvarsnämnd.

Rätt att kritisera

Tryckfrihetsförordningen ger offentliganställda en vidsträckt rätt att kritisera arbetsgivaren i medier. Med vissa undantag får även sekretessbelagda uppgifter lämnas till journalister för publicering. Myndigheten får inte straffa den som använt sin meddelarfrihet eller efterforska källor. Det är också förbjudet för massmedierna att avslöja sina källor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA