Felaktiga utbetalningar kan ligga till grund för pension

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2023-12-13

Felaktiga utbetalningar från a-kassorna och Försäkringskassan kan ligga till grund för pensionsberäkningar, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i en ny rapport. 

Enskilda kan få sin pensionsgrundande inkomst, PGI, och sin allmänna pension beräknad utifrån felaktiga utbetalningar från a-kassorna och Försäkringskassan. Felen rättas dessutom inte alltid, konstaterar ISF i rapporten.

Enligt rapporten behövs förändringar i regelverket för att se till att de felaktiga utbetalningarna inte blir pensionsgrundande.

Grunden för beräkningen av pension är både inkomster från arbete och ersättningar som sjukpenning och arbetslöshetsersättning. Det är Skatteverket som beslutar om PGI, som ligger till grund för den allmänna pensionen. ISF har granskat vad som händer med PGI när Försäkringskassan och a-kassorna upptäcker och kräver tillbaka ersättningar som har betalats ut felaktigt.

”Skatteverket tar inte initiativ till att fatta nya beslut om skatt eller PGI i de fall a-kassorna eller Försäkringskassan kräver tillbaka pengar för ett år där Skatteverket redan har beslutat hur mycket personen ska betala i skatt. Felen rättas alltså inte”, konstaterar utredaren Mats Bengtsson i ett pressmeddelande.

Enligt granskningen har Skatteverket stöd i rättspraxis för sitt sätt att arbeta, vilket innebär att myndigheten alltså inte gör några formella fel.

”Men en konsekvens av hur systemet fungerar är att personer kan få PGI och därmed pension baserat på en felaktig utbetalning. Vi tycker att det är viktigt för pensionssystemets legitimitet att felaktiga utbetalningar inte ligger till grund för en persons PGI eller pension”, kommenterar Mats Bengtsson rapportens slutsatser.

ISF rekommenderar regeringen att se över behovet av förändringar av regelverket för att se till att felaktiga utbetalningar inte ligger till grund för PGI eller för vilken pension en person i slutändan får.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA