De felaktiga utbetalningarna från det svenska välfärdssystemet uppgår till ungefär 18 miljarder kronor per år. Felen beror oftast på att de uppgifter som utbetalningsbesluten grundas på inte stämmer, enligt delegationens rapport.
Bild: Mostphotos
De felaktiga utbetalningarna från det svenska välfärdssystemet uppgår till ungefär 18 miljarder kronor per år. Felen beror oftast på att de uppgifter som utbetalningsbesluten grundas på inte stämmer, enligt delegationens rapport.

Felutbetalningar för 18 miljarder varje år

SOCIALFÖRSÄKRING2019-12-12
Varje år betalar det svenska välfärdssystemet ut runt 18 miljarder kronor på felaktiga grunder, enligt en rapport från en statlig delegation. Oftast beror det på att de uppgifter som utbetalningsbesluten grundas på inte stämmer, skriver delegationen.

Sedan 2005 beräknas omkring 300 miljarder kronor ha betalats ut felaktigt till välfärdssystemen. Varje år handlar det om ungefär 18 miljarder kronor som går ut till mottagare på fel grunder, enligt en rapport från den statliga delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen.

”Det motsvarar mer än hälften av den årliga kostnaden för barnbidrag”, skriver delegationens ordförande Sven-Erik Österberg i en debattartikel i Dagens Nyheter.

De felaktiga utbetalningarna beror oftast på att de uppgifter som utbetalningsbesluten grundas på inte stämmer, enligt delegationens rapport. För att motverka det föreslår delegationen en rad åtgärder.

Det handlar bland annat om att inrätta ett särskilt råd som har som uppgift att ”få en helhetssyn på frågan om felaktiga utbetalningar”, skriver Sven-Erik Österberg.

Uppföljningen av orsakerna till de felaktiga utbetalningarna bör kontinuerligt utvärderas och insatser för att förhindra dem bör förstärkas, enligt delegationens förslag.

Enligt rapporten är svartarbete en annan orsak till att utbetalningar görs på fel grunder. Någonstans mellan 2,7 och 5,9 miljarder kronor felatkiga utbetalningar per år orsakas av svartarbete, enligt delegationen.

För att öka möjligheterna till att förhindra det bör rutinerna för att kontrollera utbetalningar  förstärkas när svartarbete upptäckts. Dessutom bör Inspektionen för socialförsäkringen, Isf, få i uppdrag att reda ut hur man kan undvika att felaktigt erhållen ersättning blir pensionsgrundande. Omkring 1 miljard kronor per år avsätts felaktigt till pensioner på grund av svartarbete, enligt delegationens rapport.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Kjell Nilsson (ej verifierad) fre, 12/13/2019 - 11:28
Artikeln borde även tagit upp den kritik som finns mot dessa "gissningslekar" som den här delegationen ägnat sig åt. Se bland annat:
https://www.dn.se/debatt/repliker/siffrorna-bygger-pa-statligt-organiserade-gissningslekar/
https://www.aftonbladet.se/kultur/a/GGX414/gissningar-om-miljardfusk-i-valfarden-fortsatter
Inlagt av Mats-Åke Morit… (ej verifierad) mån, 12/16/2019 - 11:37
Det råder inget tvivel om att det finns läckage i välfärdssystemen, tex genom kriminellas fusk med assistans, och det bör ses över. Utredningen har dock mycket svag grund för sitt påstående om just 18 miljarder - sanningen är att flera berörda myndigheter inte har kunnat lämna underlag för bedömning alls eller väldigt osäkra underlag. Utifrån det har utredningen valt att räkna fram siffran 18 miljarder genom en serie osäkra antaganden, tex att myndigheter som saknar underlag har lika stora fel som i andra myndigheter med mer eller mindre säkra underlag. Det är inte en beräkning som skulle hålla vetenskapligt eller rättsligt, och är ingen god grund för att vidta åtgärder.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.