Fem års handläggning i barnärende

DOMSTOLAR2015-06-03

Det tog mer än fem år för en tingsrätt i södra Sverige att avgöra en vårdnadstvist. Nu riktar Justitieombudsmannen, JO, allvarlig kritik mot en tidigare lagman vid rätten.

Pappan till en nioårig flicka lämnade i mars 2010 in en ansökan om vårdnad och boende för sin dotter. Hon hann fylla 14 år innan tingsrätten avgjorde ärendet. JO upptäckte vid en rutingranskning i november förra året att handläggningen varit alldeles för långsam.

”Handläggningen av målet har dragit ut på tiden, vilket jag beklagar och är beredd att ta till mig kritik för. Möjligen kan en mycket hård arbetsbelastning i någon mån ursäkta det inträffade”, skriver den ansvarige lagmannen till JO.

”Avsaknaden av en tidsplan och bristfällig processledning har bidragit till att målet har tagit drygt fem år att handlägga. Parternas äldsta dotter, som var 9 år gammal när målet inleddes, hade hunnit fylla 14 år när domen slutligen föll. Handläggningstiden är orimligt lång för ett mål som gäller vårdnad om barn”, skriver JO i sitt beslut.

Lagmannen förtjänar allvarlig kritik för detta, avslutar JO.

Enligt tingsrättens beslut i april har pappan nu fått viss umgängesrätt med sin dotter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Domstolarna
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA