Fem lärosäten godkänns som EU-universitet

HÖGSKOLAN2019-08-28
Fem svenska universitet har utsetts till så kallade Europauniversitet av EU, enligt Ekot. Det innebär att studenter, forskare och doktorander kan röra sig mellan universitet i olika länder.

Göteborgs, Stockholms, Lunds och Linköpings universitet samt Kungliga tekniska högskolan ingår i nätverk som fått ja av EU på sina ansökningar om att bli Europauniversitet. Stockholms universitet ingår i två olika nätverk och Kungliga tekniska högskolan, Linköpings, Göteborgs och Lunds universitet i ett vardera, uppger Ekot.

EUs satsning på så kallade Europauniversitet har en budget på 85 miljoner euro, vilket motsvarar mer än 900 miljoner kronor, under de första tre åren.

”Det här betyder att vi tillsammans med våra allierade universitet kan stärka samarbetet för forskning, utbildning och innovation inom Europa”, säger Eva Wiberg, rektor på Göteborgs universitet, till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan EU
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.