Fem myndigheter ska upptäcka våld

REGERINGEN2019-08-30
Fem myndigheter får regeringens uppdrag att gemensamt arbeta för att upptäcka olika sorters våld. Uppdraget omfattar våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt sexuellt våld.

Vuxna och barn som utsätts för våld av närstående kan uppleva många hinder för att berätta om vad de utsätts för och söka stöd, konstaterar regeringen i ett pressmeddelande. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Migrationsverket ska var för sig utveckla sitt arbete med målgrupperna för sina verksamheter. Socialstyrelsen ska bistå myndigheter när det gäller rutiner och metoder. Jämställdhetsmyndigheten ska bland annat ansvara för övergripande samordning, uppföljning och redovisning.

”Förra året dödades 22 kvinnor av en nuvarande eller före detta partner. Våldet måste upptäckas och brytas tidigt. Genom denna breda satsning för att förbättra upptäckten av våld kan de medverkande myndigheterna bidra till att rädda liv”, kommenterar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, MP, i pressmeddelandet.

Myndigheterna ska samverka i frågor om:

  • rutiner och metoder för upptäckt av våldsutsatthet och våldsutövande,
  • övergripande information om våld, lagstiftning, skydd och stöd,
  • hänvisning till socialtjänsten, hälso- och sjukvård samt rättsväsende för berörda individer,
  • förstärkt stöd till relevant personal med klientkontakter.

Myndigheterna ska särskilt vara uppmärksamma på sårbara grupper som personer med funktionsnedsättningar och personer med drogrelaterade problem. De fem myndigheterna får totalt högst sex miljoner kronor under 2019 för att genomföra uppdraget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.