Fem scenarier för Europas framtid

EU2017-03-02

EU-kommissionen presenterar i en vitbok fem alternativa utvecklingsscenarier för EU efter Storbritanniens utträde ur unionen. Avsikten är att formulera en vision för EUs fortsatta utveckling.

EU måste blicka framåt och fundera på hur man ska utforma en framtidsvision för ett EU med 27 medlemmar, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande. I den nya vitboken lyfts de viktigaste utmaningarna och möjligheterna för EU under det kommande årtiondet. Den innehåller fem scenarier för hur unionen skulle kunna förändras fram till 2025 beroende på hur man väljer att agera.

”Detta är början, inte slutet, på en process och jag hoppas att vi nu kommer att föra en uppriktig och bred diskussion. Formen kommer då att följa funktionen. EUs framtid ligger i våra händer”, skriver EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i pressmeddelandet.

De fem scenarierna har olika utgångspunkter utifrån vilken ambition de 27 medlemsländerna vill ha för framtiden:

  • Scenario 1 – Fortsätta som förut. Ett EU som satsar på sin reformagenda, i överensstämmelse med tidigare dokument som alla 27 medlemsländerna ställde sig bakom under 2016
  • Scenario 2 – Enbart den inre marknaden. EU skiftar fokus till den inre marknaden, då de 27 medlemsländerna inte kan komma överens om fler politikområden.
  • Scenario 3 – De som vill ha mer gör mer. EU fortsätter som tidigare, men låter de medlemsländer som vill göra mer tillsammans på specifika områden, såsom försvar, inre säkerhet eller sociala frågor.
  • Scenario 4 – Göra mindre, men effektivare. EU satsar på att göra mer och göra det snabbare inom utvalda områden, och gör mindre där det inte medför något mervärde.
  • Scenario 5 – Göra mycket mer tillsammans. Medlemsländerna bestämmer sig för att i ökad utsträckning dela befogenheter, resurser och beslutsfattande inom alla områden.

Vitboken och de fem scenarierna ska nu ligga till grund för fortsatta diskussioner mellan medlemsländerna. I slutet av mars hålls ett toppmöte i Rom, då EU-kommissionen planerar för en första diskussion om de fem scenarierna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA