Finansiering ännu ett olöst problem

LÄNSSTYRELSEN2013-09-24
ST inom länsstyrelserna gläds åt regeringens beslut att skrota förslaget om sammanslagning av länsstyrelser. Men finansieringen fortsätter att vara ett problem.

Regeringen skrotar utredningsförslaget att reducera de 21 länsstyrelserna till 11. Anne-Jeanette Johansson, ordförande för ST vid länsstyrelserna, välkomnar dagens besked från civilminister Stefan Attefall.

– Det var skönt att få ett klart besked från regeringshåll. Vi har ju väntat på att det skulle komma någonting. Vi tycker att det är bra att det fortsätta vara 21 självständiga länsstyrelser, säger hon.

Anne-Jeanette Johansson instämmer i huvudargumentet, att länsstyrelsernas lokalkännedom behövs.

– Visserligen är flera länsstyrelser små, men de kan länet och regionen väldigt bra, säger hon.

Ett kvarstående problem är att länsstyrelserna länge varit underfinansierade, enligt utredaren Mats Sjöstrand. En oförändrad länsstyrelsestruktur kostar minst 340 miljoner kronor i utökade anslag. Annars kan inte verksamheten bibehålla kvaliteten, argumenterar Mats Sjöstrand i sin utredning.

Omvänt, vid en sammanslagning till 11 länsstyrelser, skulle staten ha sparat nästan 400 miljoner kronor, som borde ha använts till ambitionshöjningar inom länsstyrelserna, enligt utredningen.

Regeringen kommer att se över finansieringen, meddelar socialdepartementet i dag. I den aktuella budgetpropositionen har de allra minsta länsstyrelserna fått vissa anslagsförstärkningar.
Ett annat problem, som utredningen pekat på, är att en betydande andel av länsstyrelsernas medel kommer via andra myndigheter.

– Därmed är det väldigt svårt att planera arbetet längre än ett år. För våra medlemmar är det dåligt eftersom många av dem bara får visstidsanställningar. Det är ett stort dilemma, säger Anne-Jeanette Johansson.

Mats Sjöstrand föreslog att 770 miljoner kronor borde flyttas från sju andra myndigheter, i synnerhet Naturvårdsverket och Jordbruksverket. Regeringen arbetar även vidare med den frågan.

STs ordförande Britta Lejon tycker också att det är bra för medlemmarna på länsstyrelserna att de får besked. Hon betonar också att det är angeläget att se över anslagen till de här myndigheterna.
Samtidigt tror inte Britta Lejon att frågan är helt utagerad.

– Verkligheten kommer att knacka på dörren igen. Om Sverige ska vara effektivt är nuvarande indelning för splittrad och varje del blir för liten, säger Britta Lejon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.