Fler anmälningar till Europaombudsmannen

EU2006-04-26

Under 2005 mottog Europaombudsmannen 3 920 klagomål – en ökning med fem procent jämfört med 2004. Det framgår av ombudmannens årsredovisning.

Vart fjärde klagomål till Europaombudsmannen Nikiforos Diamandouros handlade om bristande öppenhet, som till exempel vägran att lämna ut handlingar. Orättvisa/maktmissbruk (17 procent) och diskriminering (13 procent) var andra stora områden. 1,8 procent av klagomålen kom från Sverige. Sverige utgör två procent av EUs befolkning.

Andelen anmälningar som skickades på elektronisk väg var rekordstor: 59 procent av samtliga klagomål år 2005 kom antingen per e-post eller via det klagomålsformulär som finns på ombudsmannens webbplats. Anmälningarna skickades direkt av enskilda medborgare i 3 705 fall, medan 215 klagomål kom från organisationer eller företag.

I tre fall av fyra hänvisade ombudsmannen den klagande till rätt instans för att få problemet löst. Ombudsmannen inledde 338 undersökningar under året på grund av klagomål.

De flesta av undersökningarna avsåg Europeiska kommissionen (68 procent).

Europeiska gemenskapernas byrå för uttagningsprov för rekrytering av personal (EPSO) var föremål för 73 undersökningar, Europaparlamentet för 58 och Europeiska unionens råd för 14.

Vanligaste klagomålen

o Bristande öppenhet, inbegripet vägran att lämna ut handlingar, 24 %

o Orättvisa, maktmissbruk, 17 %

o Diskriminering, 13 %

o Övriga administrativa missförhållanden, 12 %

o Felaktigt förfarande, 10 %

o Försening som kunna undvikas, 9 %

o Försumlighet, 6 %

o Underlåtenhet att säkerställa fullgörande av skyldigheter, 5 %

o Felaktig rättstillämpning, 4 %

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA