Fler anställda har utländsk bakgrund

STATEN2009-09-15

Allt fler av de statligt anställda har utländsk bakgrund. Framför allt bland nyanställda ökar andelen med annan etnicitet än svensk, visar statistik från Arbetsgivarverket.

Andelen anställda med utländsk bakgrund har stigit stadigt under perioden 2001-2008, visar Arbetsgivarverkets statistik. År 2008 hade nästan var femte nyanställd, 18,4 procent, i staten utländsk bakgrund. Det är en ökning med 1,2 procentenheter sedan året innan. Det innebär att av de 25 000 som nyanställdes under året hade 4 500 annan etnicitet än svensk.

Totalt var andelen anställda i staten med utländsk bakgrund 12,0 procent förra året, eller omkring 26 800 personer. Det är en ökning med 2,4 procentenheter sedan år 2001. I befolkningen som helhet har 20,3 procent utländsk bakgrund. Med det menas att man själv är född utomlands eller att båda föräldrarna är det.

Enligt beslut i arbetsgivarkollegiet ska integration och mångfald prägla Arbetsgivarverkets verksamhet. Regeringen har angett att den etniska och kulturella mångfalden bland de anställda i staten ska öka på alla nivåer.

Utländsk bakgrund

En person med utländsk bakgrund definieras som en individ som antingen är utrikes född eller är född i Sverige och där båda föräldrarna är utrikes födda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Mångfald
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA