Fler besökare till museerna under förra året

STATENS MUSEER2022-05-04
Efter den stora nedgången i antalet museibesök under 2020 återhämtade sig de centrala museerna något under andra halvan av 2021, visar statistik från Myndigheten för kulturanalys.

Kulturanalys konstaterar i ett pressmeddelande att museibesöken ökade något under den senare delen av förra året. Besöken är dock inte tillbaka på nivåerna från före pandemin. Statistiken omfattar besöksuppgifter om 32 av Sveriges största museer.

Museernas verksamhet präglades starkt av pandemin också under förra året, konstaterar Kulturanalys. Nästan alla museer var stängda under någon del av året. Men den genomsnittliga utvecklingen var ändå positiv.

”De flesta museer har sett en uppgång jämfört med 2020. Genomsnittsförändringen för besök till museernas verksamhet är 28 procent jämfört med förra året. Samtidigt är också variationen större. Förra året pekade så gott som alla siffror nedåt jämfört med 2019. I år går det åt lite olika håll. Vissa museer har legat kvar på 2020 års nivå och något har rentav sjunkit ännu mer”, kommenterar statistikern Erik Vestin utvecklingen i pressmeddelandet.

Enligt rapporten fattas fortfarande en bit till de förhållanden som rådde före pandemin. I slutet av året, när samhällsförhållandena hade börjat återgå till det normala, var museibesöken enligt pressmeddelandet inte riktigt tillbaka på nivåerna från före pandemin.

Rapporten är en del av Kulturanalys regeringsuppdrag att följa besöksutveckling och tillgänglighet på de centrala museerna (nio statliga museimyndigheter och fyra stiftelser med bidrag), Forum för levande historia och Riksantikvarieämbetets besöksmål.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.