Nio procent fler examinerades från universitet och högskolor läsåret 2019/20 jämfört med föregående läsår.
Bild: Mostphotos
Nio procent fler examinerades från universitet och högskolor läsåret 2019/20 jämfört med föregående läsår.

Fler examinerade vid högskolan

HÖGSKOLAN2020-11-20
Antalet som examinerades från universitet och högskolor läsåret 2019/20 ökade med nio procent jämfört med föregående läsår. Totalt under läsåret tog mer än 71 900 personer en examen på grundnivå och avancerad nivå.

Enligt statistik från Universitetskanslersämbetet, UKÄ, är ökningen av examinerade jämnt spridd över generella examina och yrkesexamina. Bland generella examina ökade kandidatexamina och masterexamina mest. Bland yrkesexamina ökade antalet studenter som blev färdiga grundskollärare, ämneslärare och specialistsjuksköterskor. Två av tre examinerade är kvinnor.

Enligt UKÄ finns flera förklaringar till ökningen. Coronapandemin och det förändrade arbetsmarknadsläget verkar enligt myndigheten ha lett till en ökad benägenhet att ta ut examen, även för studier som slutförts tidigare. En annan förklaring att ett nytt studiedokumentationssystem för flera lärosäten innebär att studenterna får sina examensbevis snabbare. UKÄ pekar också på att examenshandläggare vittnar om att de har haft mer arbetstid till att utfärda examina under pandemin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.