Fler fackföreträdare greps

TURKIET2012-06-26

I Turkiet fortsätter myndigheterna att arrestera fackliga företrädare. 25 juni greps 71 personer i en ny arresteringsvåg, däribland ordföranden för en av landets största fackliga organisationer.

Av:  Robin Söderberg

Lami Özgen, ordförande för Centralorganisationen för offentliganställda, KESK, uttalade sig för Publikt så sent som i februari i år, då med anledning av att flera av hans kolleger gripits. Nu sitter han själv frihetsberövad i väntan på rättegång, en process som i Turkiet kan ta flera år.

Det är inte första gången Lami Özgen grips. Som Publikt tidigare berättat har han sedan flera månader tillbaka levt under hotet att det skulle ske igen, eftersom åklagarmyndigheterna utfärdat en arresteringsorder på honom.

Aktionen mot facket kommer bara några dagar efter att Internationalen för stats- och kommunalanställda, Iska, skickat ett brev till den turkiska regeringen i vilket man i skarpa ordalag fördömer arresteringarna i februari.

Båda operationerna riktar sig mot KCK, en undergrupp till den terroriststämplade kurdiska organisationen PKK. Myndigheterna menar att de fackligt aktiva som gripits är KCK-medlemmar eller på annat sätt har samröre med organisationen.

De anklagelserna förkastar Lami Özgen.

­– Vi är en facklig organisation, öppen för alla oavsett etnicitet. Varje arresterad medlem är ett sätt för myndigheterna att skrämma resten av oss, sade han i februari till Publikt.

Arresteringarna skedde på många olika platser i landet, från Istanbul i väst till Hakkari i öst. Bland de gripna finns en rad ledande fackliga företrädare, som Kasım Birtek, lärarförbundet Eğitim-Sens lokala ordförande i den östliga provinsen Diyarbakır. Företrädare för bland andra Haber-Sen, som organiserar anställda inom kommunikations- och mediaföretag, och SES, som organiserar anställda inom vården, greps också.

Gripandena är förstasidesstoff i Turkiet och reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Sezgin Tanrıkulu, vice ordförande för det största oppositionspartiet, Republikanska folkpartiet (CHP), liknade dem vid ett kuppförsök.

– Genom att använda sig av rättsväsendet försöker man trycka ned oppositionen, men vi kommer att fortsätta att stå upp mot detta, sade han till Hürriyet Daily News.

Också företrädare för det kurdiska Freds- och demokratipartiet (BDP) liknade gripandena vid de statskupper som tidigare drabbat Turkiet.

– Vi har aldrig tidigare sett liknande attacker mot fackliga organisationer, från vård- till lärarförbund, inte ens under tidigare militärkupper, sade BDPs Hasip Kaplan i ett uttalande.

KESK har under våren slagits hårt för högre lönepåslag. Tillsammans med en rad andra organisationer från vitt skilda sektorer har man också kämpat mot en ny utbildningsreform kallad 4+4+4. Den innebär att religiösa skolor, så kallade imam hatip-skolor, för första gången jämställs med vanliga skolor, ett mycket kontroversiellt förslag i det tidigare så sekulära Turkiet.

KESKs generalsekreterare, İsmail Hakkı Tombul, menar i ett uttalande som lagts ut på KESKs webbplats att det i själva verket är organisationens hårdnackade motstånd mot regeringens förslag som är det egentliga skälet till att Lami Özgen och de övriga fackliga företrädarna gripits.

Lami Özgen, ordförande för Centralorganisationen för offentliganställda, KESK, är frihetsberövad i väntan på rättegång. Fotot är taget i februari. Foto: Robin Söderberg.
Lami Özgen, ordförande för Centralorganisationen för offentliganställda, KESK, är frihetsberövad i väntan på rättegång. Fotot är taget i februari. Foto: Robin Söderberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Osip (ej verifierad) mån, 07/02/2012 - 11:13
Kan inte St ta initiativ till turistbojkott av Turkiet. Såg idag att svenskar har Turkiet som ett av sina favoritresmål. Money talks.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA