Fler fälls i intern ”domstol”

STATEN2007-11-12

Allt fler statligt anställda döms till disciplinstraff eller sägs upp genom beslut i myndigheternas personalansvarsnämnder. Flest fall förra året hade Kriminalvården, som infört en betydligt striktare policy under senare tid.

I kommande nummer redovisar ST Press hur statens attityd hårdnar mot tjänstemän som begår fel. Myndigheternas interna ”domstolar”, personalansvarsnämnderna, hade förra året omkring 400 ärenden. I början av 2000-talet var det bara hälften så många fall.

– Man kan tala om ett trendbrott, säger Statskontorets generaldirektör Peder Törnvall, som nyligen för regeringens räkning granskat nämndernas arbete.

– Det kan vara så att myndigheterna upplever att de är mer iakttagna och granskade, och att det är viktigt för dem att kunna visa utåt att man sköter sin verksamhet och inte är försumlig. Det kan också vara att man anmäler brott i större utsträckning.

En myndighet som tydligt lagt om kursen mot ett strängare synsätt är Kriminalvården.

– Vi har lyft ambitionsnivån. Och vi har mycket tydliga direktiv från ledningen: ”Vi ska göra rätt, fel som äventyrar säkerheten accepteras inte”, säger Elisabeth Lager, chef för Kriminalvårdens rättsenhet.

Generaldirektören Lars Nylén, som kom till Kriminalvården 2004, har markerat att allt som kan vara ett ärende för nämnden också ska prövas där. Denna striktare praxis sprids till berörda chefer genom årliga rapporter om ärendena och utbildningsdagar.

Ett exempel är hur man ser på det relativt vanliga misstaget att man glömmer att låsa en dörr inne på en anstalt. Förr kunde en sådan händelse utmynna i ett allvarligt samtal mellan chefen och den anställde. Nu ska i princip alla glömda dörrar upp i nämnden.

Även på Försäkringskassan har man skärpt hållningen till fel.

– Vissa fall där den anställde fick en varning skulle definitivt ha behandlats som åtalsanmälningar för tjänstefel i dag. Ett typfall är att man har misskött ett ärende i förhållande till kunden.

Det berättar Anna Asplund, som är föredragande i Försäkringskassans nämnd. Det strängare synsättet gäller också ”otillåtna slagningar”, till exempel att fatta beslut om ersättningar till anhöriga.

– En person som hade hanterat sin sons ärende blev uppsagd. Men det finns en gråzon, och i mindre allvarliga fall kan det bli varning.

Den vanligaste påföljden i personalansvarsnämnderna är varning. Nämnden kan också besluta om löneavdrag, avstängning, åtalsanmälan, uppsägning och avsked.

Läs mer om personalansvarsnämnder i ST Press nr 14, som finns på nätet på onsdag den 14 november.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA