Fler går med i ST – men förbundet krymper ändå

ST2006-09-26

Fackförbundet ST rekryterade omkring 2 850 medlemmar årets sex första månader. Därmed bromsas medlemstappet. Värre ser det ut om man ser till hela TCO som förlorat nästan 9 000 medlemmar det senaste året.

Av:  Mikael Silberstein

Trots tillströmningen minskade det totala antalet ST-medlemmar med 700 under årets första halvår. Orsaken är att förbundet tappade nästan 3550 medlemmar under samma period, något som framförallt beror på stora pensionsavgångar.

En annan förklaring är att medlemmar byter jobb och att ST inte finns på den nya arbetsplatsen, enligt Birgitta Kempe, informationschef på ST:

Många är oorganiserade

–Vi måste möta de stora pensionsavgångarna som kommer år 2010. Vår största konkurrent är alla som är oorganiserade.

Birgitta Kempe vill locka nya medlemmar till ST genom att peka på fördelar som förmånliga försäkringar och tjänsten ST Direkt, som ger facklig rådgivning. Men även med STs rekryteringsmetod, som visat sig framgångsrik. Under de senaste åren har ST försökt bli mer synligt och serviceinriktat. Och under ett år, fram till juni i år, har ST haft sju rekryterare som gett stöd till de lokala företrädarna.

Många ST-aktiviteter

–ST ska vara ett aktivt fack. Under årets sex första månader genomfördes 400 aktiviteter. Vi hälsar på nyanställda, välkomnar personal på morgonen med en fralla och information om
aktiviteter, säger Birgitta Kempe.

Statlig verksamhet har omlokaliserats till Östersund och många nyanställda har gått med i ST. I maj hölls en ST-vecka med frukostmöten, löneseminarier och medlemskvällar.

Enligt TCO-tidningen, som har tillgång till TCOs inofficiella halvårsstatistik, ökade Lärarförbundet med 0,8 procent, medan Sif minskade med 2,2 procent. SKTF förlorade 2 042 medlemmar och minskade därmed med 1,5 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA