Fler i staten jobbar efter 65 år

PENSIONER2016-06-13

Var femte statsanställd som gick i pension i fjol jobbade fram till minst 67 års ålder. Det visar en analys från Statens tjänstepensionsverk, SPV. Analysen visar också minskande skillnader mellan män och kvinnor.

Av de statsanställda som gick i pension under förra året hade var femte jobbat fram till 67 år eller längre. Det visar SPVs senaste trendanalysen till regeringen. Las, lagen om anställningsskydd, ger de anställda rätt att arbeta till dess att de fyller 67 år. Arbetsgivaren har rätt att medge att den anställde fortsätter jobba även efter 67 år. Analysen visar också att mäns och kvinnors beteenden vid pensionering blir allt mer lika.

”Vi ser tydligt att fler och fler jobbar längre, på bara några år har det skett en kraftig ökning av de som arbetar kvar efter 67-årsmånaden”, säger statistikern Helén Högberg på SPV i ett pressmeddelande.

Mellan åren 2010 och 2015 har andelen som valt att gå i pension senare än den månad de fyllt 65 år ökat från 46 till 51 procent. Fler män än kvinnor arbetar kvar efter 65-årsmånaden. Däremot står kvinnor för den största procentuella ökningen under perioden.

Det finns stora skillnader mellan olika grupper av statsanställda, när de väljer att gå i pension. Mer än fyra av tio anställda inom samhällsskydd och rättsskipning går i pension före 65 år. I den gruppen återfinns också den lägsta andelen som jobbar efter 65 år. Bland dem som jobbar med utbildning väljer två av tre att fortsätta arbeta efter 65 år. Bara var sjunde går i pension före 65 år.

Om statistiken

Statistikuppgifterna avser år 2015 och gäller endast för statligt anställda vars arbetsgivare var obligatoriska medlemmar hos Arbetsgivarverket när pensionerna beviljades.

SPV administrerar den statliga tjänstepensionen för över 800 000 anställda och pensionärer och 400 arbetsgivare. Myndigheten har cirka 270 medarbetare.

Källa: SPV

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Pensioner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA