Fler överklagar antagningsbesked

HÖGSKOLAN2021-12-02
Antalet överklaganden från personer som inte antagits till den högskoleutbildning de sökt har ökat kraftigt de senaste åren. Ärendena hos Överklagandenämnden för högskolan, ÖNH, ökade från 1 480 under 2018 till 3 053 under 2020.

Enligt ett pressmeddelande från Universitetskanslersämbetet, UKÄ, har det skett en markant ökning av antalet ärenden till ÖNH under de senaste åren. Mellan 2018 och 2020 fördubblades antalet inkomna ärenden och ökningen fortsatte under 2021. Bakom ökningarna ligger fler överklagade antagningsbeslut. Det är enligt UKÄ sannolikt både är en följd av coronapandemin och att det blivit lättare för studenter att vända sig till nämnden.

Sedan Universitets- och högskolerådet lagt upp en särskild blankett för överklagande på sin webbplats har det blivit väsentligt enklare att överklaga. En annan förklaring är att pandemin helt enkelt har lett till ett ökat intresse för högre studier. Mellan höstterminerna 2019 och 2020 ökade antalet sökande utan tidigare högskolestudier med 15 procent. Inför vårterminen 2022 har söktrycket däremot minskat med sex procent, enligt UHR.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Högskolan
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.