Fler små tingsrätter upphör

DOMSTOL2004-08-18

Domstolsverket föreslår att fyra tingsrätter läggs ner i Uppsala, Kronobergs och Jönköpings län.

Sedan länge pågår en översyn av landets domstolsorganisation. I juni lämnade Domstolsverket nya förslag till regeringen om att slå samman följande tingsrätter:

Tidigast den 1 juli 2005 bör tingsrätten i Ljungby organisatoriskt kunna läggas samman med den i Växjö, men själva flytten kan inte ske förrän ett år senare. 2005 bör även tingsrätterna i Eksjö och Värnamo gå upp i Jönköpings tingsrätt. Som kansliorter föreslås Växjö respektive Jönköping. Den fysiska sammanläggningen för Jönköpings del kan dock inte ske förrän ett år senare, anser Domstolsverket.

Verket vill även föra samman tingsrätterna i Tierp och Enköping med den i Uppsala som också skulle bli kansliort. Detta bedöms kunna ske tidigast under senare delen av 2005.

Domstolsverket har även börjat utreda domstolsorganisationen i Skaraborg. Berörda är tingsrätterna i Lidköping, Mariestad och Skövde. Utredningen beräknas pågå till september i år.

Anledningen till sammanslagningarna är att skapa större och mer bärkraftiga domstolar. Nämnda tingsrätter bedöms vara för små för att kunna leva upp till de krav som kommer att ställas. Bland annat ska de kunna utnyttja domarresurserna bättre än nu och vara så stora att de kan hantera semestrar, sjukdomar och annan frånvaro.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA