Fler väljer bort facket

A-KASSA2006-02-08

Allt fler väljer bort att vara med i facket och nöjer sig med att betala till a-kassan. Inom TCO är 18 procent bara anslutna till a-kassan, en ökning med två procentenheter senaste året.

Sammanlagt har nästan 665 000 svenskar valt bort facket till förmån för att bara vara med i a-kassan, enligt en genomgång i TCO-tidningen. Bland TCO-förbunden har antalet passerat 200 000-strecket.

Enligt TCO-tidningen är det vanligaste skälet att välja bort fackligt medlemskap ekonomin, snarare än missnöje eller politiska motiv.

Inom LO är trenden mot ökad direktanslutning till a-kassan inte lika tydlig.

Trots högre facklig anslutningsgrad bland LO-förbunden blir ändå den samlade siffran för hur många som står utanför facket så hög som 17 procent. Det beror på att också a-kassor som står utanför de tre centralorganisationerna finns med i statistiken – till exempel småföretagarnas och säljarnas, och den statliga Alfakassan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA