Flera a-kassor registrerar fel

A-KASSAN2015-08-12
Flera a-kassor registrerar systematiskt felaktigt i vissa ärenden och registreringen är inte enhetlig. Trots bristerna har a-kassorna inte lyft oklarheterna till sin samorganisation, enligt en rapport.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har granskat a-kassornas sanktioner mot arbetssökande under 2014. I rapporten konstaterar IAF att flera a-kassor systematiskt registrerar felaktigt i vissa typer av ärenden. Dessutom har myndigheten upptäckt att de i ett antal situationer brustit i enhetlighet och att kassorna inte självmant tagit upp oklarheterna kring registreringen till Arbetslöshetskassornas Samorganisation, SO.

Enligt IAF är registreringen avgörande för att regeringen ska kunna följa reformer på området och för att lagstiftningsarbetet ska kunna ske på ett fullgott underlag. Men i samtal med handläggare visar det sig att deras fokus har legat mer på att beslutet ska bli rätt och mindre på att registreringen ska bli rätt. Flera a-kassor har också efterlyst mer vägledning i hur de ska registrera ärenden.

Enlig IAF har det saknats handläggarstöd sedan nya åtgärdsregler inom arbetslöshetsförsäkringen infördes 1 september 2013. Enligt SO ska ett sådant stöd vara färdigt senast hösten 2015 och mot bakgrund av den aktuella rapporten ska det utökas ytterligare. SO kommer att ta upp vikten av rättvisande registrering i samband med sin utbildning av handläggare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassa
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.