Utrikesdepartementet i Tyskland har bestämt att de anställda inte längre får använda Zooms app i telefonen för videomöten. Tidigare i veckan bannlyste Taiwan programmet på sina myndigheter och statliga institutioner, uppger tyska tidningen Handelsblatt.
Bild: Getty Images
Utrikesdepartementet i Tyskland har bestämt att de anställda inte längre får använda Zooms app i telefonen för videomöten. Tidigare i veckan bannlyste Taiwan programmet på sina myndigheter och statliga institutioner, uppger tyska tidningen Handelsblatt.

Flera länder bannlyser app för distansmöten

IT-SÄKERHET2020-04-09
Tyska utrikesdepartementet har satt stopp för videomöten via appen Zoom, som används av flera universitet och högskolor i Sverige. Sedan tidigare har Taiwan förbjudit myndigheter och statliga institutioner från att använda programmet, skriver tyska ekonomitidningen Handelsblatt samt brittiska BBC.

Som en följd av coronapandemin har användningen av Zoom, ett program för att hålla distansmöten via videolänk, ökat markant runt om i världen. Den senaste tiden har dock rapporter om säkerhetsbrister synts i medier.

Nu har utrikesdepartementet i Tyskland bestämt att de anställda inte längre får använda Zooms app i telefonen för videomöten. I ett internt meddelande till departementets anställda skriver man att det har framkommit att Zoom har problem med ”säkerheten och integriteten”, uppger den tyska ekonomitidningen Handelsblatt.

Tidigare i veckan förbjöd Taiwan sina myndigheter och statliga institutioner från att ha möten via Zoom. Anledningen är att en grupp forskare från Kanada upptäckte att trafik från Zoom dirigerades via Kina, trots att alla mötesdeltagare befann sig i Nordamerika, uppger brittiska nyhetskanalen BBC.

Det amerikanska företaget Zoom bad senare om ursäkt för händelsen och uppger i ett pressmeddelande att trafiken dirigerades via Kina av misstag.

Som Publikt tidigare skrivit om använder flera svenska universitet och högskolor Zoom för distansundervisning och andra möten. På bland annat Linköpings- och Karlstads universitet har incidenter med så kallad zoombombing, där obehöriga tar sig in på distansmöten, inträffat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av PD (ej verifierad) ons, 04/15/2020 - 13:19
Det kan vara på sin plats att påpeka att svenska lärosäten som har Zoom via Sunet/Nordu.Net - vilket gäller de flesta, kanske alla - har helt andra förutsättningar än som de som använder Zoom:s molntjänst. Det finns också enkla och effektiva sätt att undvika "zoomboming". Kontakta gärna Sunet för mer specificerad och korrekt information.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.