Flygplatser förlorar stöd från staten

LUFTFART2006-03-23

Tre flygplatser blir utan statligt stöd i fortsättningen. Det har regeringen och samarbetspartierna kommit överens om i sin transportpolitiska proposition.

De tre flygplatserna, Linköping, Västerås och Örebro, blir av med det statliga driftbidraget på grund av att de ligger för nära Stockholm. I propositionen sägs att bidrag endast ska ges till flygplatser på orter där restiden till Stockholm, med ett annat transportmedel, är längre än två timmar.

Syftet med bidraget ska vara att främja en interregional flygtransportförsörjning i de fall där det saknas tillfredsställande alternativa kollektiva transporter.

Regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet föreslår också att Norrköpings flygplats ska överlåtas till kommunen medan flygplatsen i Jönköping, där det enligt propositionen behövs statligt stöd även i fortsättningen, blir kvar som en del av Luftfartsverket.

- För att lyckas med vår ambition om ett växande näringsliv i hela Sverige behöver vi fokusera och stärka de statliga insatserna, säger infrastrukturminister Ulrica Messing.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA